Moselle Wine in Cochem (コッヘムのモーゼルワイン)


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We checked the time for train as soon as we arrived at the station. It was said that the train to Trier came soon. It was still 2 o'clock in the afternoon and we had already reached along the lower Moselle. We didn't have time to go to Trier, but we were able to go little further..., such expectation made us to get on a train to the west from Moselkern.

We saw the river on our left side, vineyards and small houses on our right side. The view from the train window was almost the same as what we saw in the morning. Vines were planted on mountain slopes and it the sun lit up their leaves. There were some rails running on the vineyards. I presumed they were for lifts or containers with pulley, but the slope was so steep that I hardly imagined people taking care or harvesting grapes there. Some of the small houses had sign “Weingut,” which refers they are wine producint estates, on the walls or the plates and they reminded me that many people living this region dealt with wine-making.

The area along the Moselle and its tributaries, the Saar and the Ruwer is the one of the 13 major wine regions in Germany and renowned for its elegant white wine made from Riesling grapes. To tell you the truth, I decided to visit this region expecting to try some wine in a winery. I had heard that some of them were easy to access even if we went there by train.

About 15 minutes later, the train arrived at Cochem station. Even though it was small, it was the largest station in what we saw along the Moselle, and a large car park was on the north-west.


Firstly, as wine was our top priority, we headed to a winery introduced in an American guidebook. It was at the west end of the car park that we passed through. We found it easy as we saw a vine crept up the building and a vineyard was at the behind.

The winery is called Weingut Rademacher. It is a family-run winery which also offers accommodation and winery tour and tasting for foreign tourists. No one was there when we looked in. We waited someone coming for a while, and soon a woman going outside offered us a help. When I told her that we came to try some wine, she let us in a restaurant and showed their wine list. My friend and I didn't have any idea, so that I asked her to choose some white, adding that we usually had dry Riesling as I like it.

What she brought was 4 grasses of white wine made from Riesling; 2 of which was young dry wine classified as Trocken or Halbtroken, one was young late harvest (Spätlese), and the other was vintage dry wine which I don't remember exactly what it was. It seemed that wine produced in the lower Moselle such as Cochem didn't have much reputation comparing to the upper Moselle, but I like the taste very much. They had high acidity and crisp taste. The acidity became softer when it contains sweetness. People generally think that German wine is relatively sweet, but it is true that a large number of dry wine are also produced. I was convinced of the fact after seeing the many dry wines on the list of a small winery and tasted some.

We bought a bottle for souvenir before leaving the winery. It was the late harvest wine that we tried. It was sweeter than we usually had, but we quite liked it because the sweetness is light and refreshing. Even though the bottle we had got here wasn't sealed but corked, we took it home with a few other bottles. It was't easy, but I won't tell you about it for the moment.



モーゼルケルンの駅に着いて、時刻表を確かめると、まもなくトリーア(Trier)行きの列車がやってくる時間でした。まだ午後2時過ぎ、せっかくモーゼル河畔まで足を伸ばしたのだから、トリーアとまでは行かなくても別の町まで足を延ばしてみたい。そんな気持ちからモーゼルケルンから更に西に向かうことにしました。

普通列車からは、朝見た景色と同様、左手にはモーゼル川、右手にはブドウ畑と小さな家々を見えます。ブドウの木は山の斜面に植えられていて、若草色の葉が太陽に照らされています。畑の所々に農作業に使うと思われる滑車用レールが伸びていましたが、作業をするにはあまりに勾配が急で、実際にブドウ栽培や収穫をする姿を想像することができませんでした。車窓から見える建物には、看板や壁にワイナリーを示す「Weingut」という文字が書かれているものも少なくありません。それだけワイン醸造に関わっている人達が多いのだということを思い知らされます。

モーゼル川とその支流であるザール川(Saar)、ルーヴァー川(Ruwer)の流域は、ドイツ国内でも地域指定優良ワインの特定生産地帯として指定されている13の地域の一つで、主にリースリング種(Riesling)で作られる白ワインで知られています。実を言うとモーゼル河畔を散策しようと思ったのも、この辺りでは町中にもワイナリーがあって、中には気軽に試飲できるところもあるということを知ったからです。

各駅停車の列車に揺られることおおよそ15分、コッヘム(Cochem)に着きました。これまで見たモーゼル河畔の駅の中では一番大きい駅で、駅の北西側には比較的大きな駐車場がありました。

町よりもワインが目当てだった私達は、最初にガイドブックに載っていたワイナリーに立ち寄ることにしました。駅に面した駐車場を町の中心部の方へと突っ切ると、壁にブドウの蔓の貼った建物があり、その裏側にはブドウ畑が迫ってきています。それが目指していたワイナリー、Weingut Rademacherです。

ここはゲストハウスもある家族経営のワイナリーで、観光客向けに見学とテイスティングを組んだツアーも行っています。私達が最初に中を覗いたときにはお店には誰もいませんでした。入口の前で誰かいないかと探していたら、女性が声をかけてきてくれました。いくつか試しに飲みに来たことを伝え、中に案内してもらいます。ワインのリストを渡されたのは良いものの、自分達の好みのものを選べるほどワインに詳しくもなかったので、好きなタイプのワインを簡単に説明して、いくつか見繕ってもらうことにしました。

持ってきてもらったのが、TrockenとかHalbtrockenに分類される若い辛口のリースリングが二種類、シュペトレーゼといわれる遅摘みのぶどうで作ったワイン、そして辛口のヴィンテージワイン(多分QbAクラスのだったような気がしますが良く覚えていません)の四種類のリースリングです。コッヘムは、ワイン生産地帯の中ではモーゼル下流域として位置づけられていて、この辺りのワインは上流で作られるものほどは高い評価を得ていないようですが、私自身は十分満足する味でした。どれもモーゼルの特徴である、強めの酸味とサッパリした後味があり、酸味は甘さが強くなるほど和らいでいきます。甘口のイメージが強いドイツワインですが、こうした小規模のワイナリーでも何種類かの辛口のワインを味わえたことで、地元では辛口のものも多く生産されているという話に初めて納得できた次第です。

せっかく勇気を出して訪ねたワイナリーなので、記念に一番気に入ったワインを1本買って帰りました。試飲したうちの一つ、シュペトレーゼです。普段好んで飲むものよりは甘めなのですが、みずみずしい果実の甘みのような爽やかさがありました。レジで渡されたのはコルク詰めしてあるけれどシーリングがない、いかにも地酒っぽいボトルです。このボトル、日本に持って帰るのにちょっと苦労しましたが、その話は後にしましょう。

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